Urinary pH manipulation - Effects of diets and supplements on the urinary pH in dogs

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The urinary pH is a valuable and easily measurable biochemical marker and a vital part of the urinalysis as it is essential for the interpretation of urine chemistry and may reflect systemic acid-base abnormalities. In patients with uroliths, it can be used to determine the need for urinary pH manipulation and help monitor responses to treatment. In the first part of this dissertation a review on the current knowledge about urinary pH and his variation during the day, urinary pH manipulation using oral supplementation and the methods used in the measurement of this parameter, is presented. In the practical section of this dissertation a study was carried out whose objectives were to: 1) evaluate the influence of two therapeutic diets formulated to prevent the incidence of uroliths, Hill's® Prescription Diet® u/d® Canine (u/d) and Royal Canin Urinary SO dog (Urinary SO) on urinary pH; 2) to evaluate the effect of oral supplementation of potassium citrate and an oral solution containing ammonium chloride (Urical) in the urinary pH; 3) evaluate the effect of the postprandial alkaline tide in the urinary pH of dogs. The following hypothesis were presented: 1) u/d diet (MER = 1.6 x 70 BW0.75), fed over two meals per day, or potassium citrate (130-211 mg/kg BW/day), given two times daily with food, causes a significant increase (P0.05) in urinary pH. Food intake caused a transient increase in urinary pH between 09h00 and 11h00 (approximately 2-4 hours after intake). The present study confirms that nutrition does influence acid-base balance in dogs, thus food can be a valuable tool to manipulate pH. The influence of ingredients/diets on urinary pH in dogs should be further investigated, so that urinary pH control can be effective and predictable.
O pH urinário é um marcador bioquímico valioso e facilmente mensurável. Constitui uma variável indispensável no exame de urina, pois é essencial para a interpretação dos resultados da bioquímica, podendo refletir alterações ácido-base sistémicas. Constitui uma ferramenta bastante útil, em doentes com urólitos, podendo ser usado para determinar a necessidade de manipulação do pH urinário e auxiliar na monitorização da eficácia do tratamento da doença. A primeira parte desta dissertação apresenta uma revisão bibliográfica sobre o pH urinário, que inclui a sua manipulação recorrendo a suplementos orais e os métodos utilizados para a medição desta variável. Na parte prática desta dissertação foi realizado um estudo com os objetivos de: 1) avaliar a influência de duas dietas terapêuticas formuladas para prevenir a formação de úrolitos, Hill's® Prescription Diet® u/d® Canine (u/d) e Royal Canin Urinary SO dog (Urinary SO), no pH urinário; 2) avaliar o efeito da suplementação oral com citrato de potássio e com uma solução oral contendo cloreto de amónio (Urical) no pH urinário; e, 3) avaliar o efeito da maré alcalina pós-prandial no pH da urina em cães. As hipóteses colocadas foram as seguintes: 1) a dieta u/d (MER=1,6 x 70 BW0,75), distribuída em duas refeições por dia, ou o citrato de potássio (130- 211 mg/kg de BW/dia), administrado duas vezes por dia com o alimento, provoca um aumento significativo (P0,05) no pH urinário. A ingestão de alimento provocou uma maré alcalina, identificada pelo aumento transitório no pH urinário entre as 9h00 e 11h00 (aproximadamente 2-4 horas após ingestão). Este estudo confirma que a nutrição influencia o equilíbrio ácido-base em cães, constituindo assim uma ferramenta valiosa na manipulação do pH urinário. A influência de ingredientes/dietas sobre o pH urinário em cães é uma área a investigar, para que seja possível o seu controlo efetivo e previsível.
Descrição
Dissertação de Mestrado Integrado em Medicina Veterinária
Palavras-chave
Urinary pH , Acidifiers
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