Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10348/10828
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dc.contributor.advisorPinto, Maria Madalena Vieirapt_PT
dc.contributor.authorSaraiva, Cândido Lourençopt_PT
dc.date.accessioned2021-11-23T12:18:37Z-
dc.date.available2021-11-23T12:18:37Z-
dc.date.issued2020-12-09-
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10348/10828-
dc.descriptionMaster’s Dissertation in Veterinary Medicinept_PT
dc.description.abstractMeat inspection (MI) is an official control process that includes a set of tasks performed at slaughterhouses and sometimes at farms by Official Veterinarians (OV). Its biggest purpose is to ensure that animals enter the food chain in accordance with the legal hygiene, health and welfare requirements. Additionally, the evaluation of data resulting from poultry ante and post-mortem inspections at the slaughterhouse is an important tool to determine animal health and welfare surveillance. Regarding the latter topic, animal welfare (AW), the implementation of Directive 2007/43/EC requires the use of a system of assessment for poultry welfare at the slaughterhouse level by OV. Based on these facts, the scopes of this study were to accompany the slaughter process of different types of poultry (free-range chicken, broilers, laying hens and quails) and evaluate: - The causes of post-mortem condemnation for the four groups of poultry studied; - The risk factors for total carcass condemnation - “Flock uniformity" as a possible indicator of AW in free-range chickens and broilers; In the present study, the results for free-range chicken showed that worse uniformity had a highly significant association with increased rejection rates (p <0001) and increased rejection rates caused by disease (p <0.001) Similar results were found in broilers highlighting the potential use of this parameter as an animal welfare indicator as well as criteria to be used under a risk-based MI approach: the worse the FU, the more time the OV must dedicate to the post mortem inspection of that flock. Opposed to what was found in FU, foodpat dermatitis does not demonstrate positive association with the rate of condemnation. This study means to warn on the importance of the MI to the surveillance of animal health and welfare along with the necessity of future studies in indicators to improve AW. In a comparative way, laying hens were the animals with the highest rates of condemnation (p <0001) as well as the highest rates of condemnation by trauma and ascites (p=0.001), which can indicate poorer welfare in the production chain.pt_PT
dc.description.abstractA inspeção sanitária (IS) é um processo de controlo oficial que inclui um conjunto de tarefas executadas em matadouros e, por vezes, nas explorações por Veterinários Oficiais (VO). O seu maior objetivo é assegurar que os animais entram na cadeia alimentar de acordo com os requisitos legais de higiene, saúde e bem-estar. Além disso, a avaliação dos dados resultantes das inspeções ante e post-mortem de aves no matadouro é uma ferramenta importante para a vigilância da saúde e bem-estar animal (BEA). Relativamente a este último tópico, o BEA, a implementação da Diretiva 2007/43/CE exige a utilização de um sistema de avaliação do bem-estar das aves a nível do matadouro pelo VO. Com base nestes factos, os objetivos deste estudo foi acompanhar o processo de abate de diferentes tipos de aves de capoeira (frangos do campo, frangos industriais, galinhas poedeiras e codornizes) e avaliar: - As causas de rejeição post-mortem dos quatro grupos de aves de capoeira estudadas; - Os fatores de risco para a rejeição total das carcaças; - “Uniformidade do lote” como um possível indicador de BEA em frangos. No presente estudo, os resultados de frangos do campo mostraram que uma pior uniformidade teve uma associação altamente significativa com o aumento das taxas de rejeição (TR) (p <0001) e o aumento das TR causadas por doenças (p<0001) Resultados semelhantes foram encontrados em frangos industriais salientando o potencial da utilização deste parâmetro como indicador de BEA e também como critério a ser utilizado no âmbito de uma abordagem de inspeção sanitária baseada no risco: Quanto pior for a uniformidade do bando, mais tempo o VO deve dedicar à inspeção post-mortem desse bando. Contrariamente ao encontrado para a uniformidade, as dermatites das almofadas plantares não demonstraram uma associação positiva com as taxas de rejeição. Este estudo adverte para a importância da inspeção sanitária na vigilância da saúde e BEA, bem como para a necessidade de estudos futuros em indicadores de bem-estar. Relativamente ao estudo comparativo, salientamos que as galinhas poedeiras foram as que apresentaram maiores taxas de rejeição (p <0001) assim como por ascite e trauma (p=0.001), o que pode indicar um inadequado bem-estar durante a sua produção.pt_PT
dc.language.isoengpt_PT
dc.rightsclosedAccesspt_PT
dc.subjectanimal welfarept_PT
dc.subjectwelfare indicatorspt_PT
dc.titleGross lesions detected during poultry post-mortem inspection at the slaughterhousept_PT
dc.typemasterThesispt_PT
dc.identifier.tid202600408pt_PT
Appears in Collections:DCV - Dissertações de Mestrado
TD - Dissertações de Mestrado

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