Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/10348/9937
Title: Bioactive phenolic compounds action in anti-proliferative and anti-inflammatory activity
Authors: Morais, Adriano José Sousa
Advisor: Silva, Amelia Maria Lopes Dias da
Keywords: Cell Biology
Biomedical applications
Issue Date: 3-Mar-2020
Abstract: This study is focused on three main flavonoids compounds: Kaempferol, which is isolated from several natural plants, it is a polyphenol belonging to the subgroup of flavonoids, it exhibits various pharmacological activities, including anti-inflammatory, antioxidant, antimicrobial, and anticancer activities; Quercetin which is a polyphenolic flavonoid with potential chemopreventive activity, ubiquitous in plant food sources and a major bioflavonoid in the human diet, it also produces anti-inflammatory and anti-allergy effects mediated through the inhibition of the lipoxygenase and cyclooxygenase pathways, thereby preventing the production of pro-inflammatory mediators and Eriodictyol which is a flavonoid with anti-inflammatory and antioxidant activities. Because inflammation and oxidative stress play critical roles in the pathogenesis of diabetes mellitus, the present study was designed to explore whether Eriodictyol, Quercetin and Kaempferol have therapeutic potential for the treatment of common diseases. In this study we studied the anti-proliferative effect of the three flavonoids using RAW 246.7 cells as in vitro model, and observed a dose-dependent reduction in cell viability. We also evaluated the capacity of these flavonoids to inhibit, in vitro, the activity of selected enzymes to assess their potential use as anti-aging, neuroprotective and anti-diabetic agents.
Este estudo focou-se em três compostos flavonóides: o Kaempferol, isolado de várias plantas naturais; é um polifenol pertencente ao subgrupo de flavonóides; exibe várias atividades farmacológicas, incluindo atividades anti-inflamatórias, antioxidantes, antimicrobianas e anticancerígeno; A quercetina, que é um flavonóide polifenólico com potencial atividade químio-preventiva, onipresente em fontes alimentares de plantas e um dos principais bioflavonóides da dieta humana, também produz efeitos anti-inflamatórios e antialérgicos mediados pela inibição das vias lipoxigenase e ciclooxigenase, impedindo assim a produção de mediadores pró-inflamatórios e eriodictyol, que é um flavonóide com atividades anti-inflamatórias e antioxidantes. Como a inflamação e o estresse oxidativo desempenham papéis críticos na patogênese do diabetes mellitus, o presente estudo foi desenvolvido para explorar se o eriodictyol, a quercetina e o Kaempferol têm potencial terapêutico para o tratamento de doenças comuns. Neste estudo, estudamos o efeito anti-proliferativo dos três flavonóides usando células RAW 246.7 como modelo in vitro, e observamos uma redução dependente da dose na viabilidade celular. Também avaliamos a capacidade desses flavonóides de inibir, in vitro, a atividade de enzimas selecionadas para avaliar seu potencial uso como agentes anti-envelhecimento, neuroprotetor e antidiabético
Description: Dissertação de Mestrado em Engenharia Biomédica
URI: http://hdl.handle.net/10348/9937
Document Type: Master Thesis
Appears in Collections:DENG - Dissertações de Mestrado
TD - Dissertações de Mestrado

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