O desafio de Aspergillus fumigatus em multiplicação avícola (Gallus gallus)
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Data
2017
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Resumo
Aspergillus fumigatus é um fungo, ubiquitário, saprófito, oportunista, sendo este
considerado o agente etiológico patogénico mais comum e que mais promove doenças
respiratórias em aves e em pessoas imunodeprimidas. Este agente patogénico
pertencente ao complexo Fumigati, desenvolve-se facilmente no trato respiratório de
aves e humanos, nos ninhos, camas e no solo. A exposição/inalação a conídios deste
fungo pode causar aspergilose, responsável pelas primeiras causas de morbilidade e
mortalidade sobretudo em aves domésticas. Causando assim perdas económicas
consideráveis neste setor.
Um conhecimento detalhado deste agente etiológico, é essencial para a
implementação de um programa de prevenção das infeções causadas por este fungo
minimizando assim as perdas na produção avícola, salvaguardando a saúde pública.
O objetivo do presente trabalho prendeu-se essencialmente com uma revisão,
através da reunião do conhecimento disponível acerca de Aspergillus fumigatus, para
uma aquisição de conhecimentos atualizados deste agente no setor de reprodução
avícola em Portugal, bem como, estratégia para a sua prevenção. Outro objectivo
consistiu no estudo da prevalência do género Aspergillus numa amostra de 405 ovos
para consumo. A prevalência do género Aspergillus em cultura foi de 28,9% (IC 95%:
24,5% -33,3%). A prevalência da espécie Aspergillus fumigatus em cultura foi de 7,0%
(IC 95%: 3,7%-10,3%).
Os resultados deste estudo sugerem elevada prevalência do género Aspergillus e
de Aspergillus fumigatus em casca de ovos.
Aspergillus fumigatus is a ubiquitous, saprophytic, opportunist fungus, considered the most common and pathogenic etiological agent that promotes most breathing diseases in birds and in immunocompromised persons. This pathogen belongs to Fumigati complex, and develops easily in the respiratory tract of birds and humans in nests. Bedding and soil exposure/inhalation conidia of this fungus can cause aspergillosis, responsible for leading causes of morbidity and mortality especially in birds. Thus, this fungus can cause substantial economic losses in this sector. A detailed knowledge of the etiological agent is essential for prevention of infections caused by this fungus, in order of accomplish one effective therapy, and minimizing losses in poultry production, assuring public health. The aim of this work, it's to gathering available knowledge about Aspergillus fumigatus, in order to acquiredata knowledge of this agent in the poultry breeding sector in Portugal, as well strategies for their prevention. An epidemiological study on the prevalence of the genus Aspergillus in a sample of 405 eggs for consumption was performed. The prevalence of the genus Aspergillus in culture was 28.9% (95% CI: 24.5% -33.3%). The prevalence of the species Aspergillus fumigatus culture was 7.0% (95% CI: 3.7% -10.3%). The results suggest a high prevalence of the genus Aspergillus and Aspergillus fumigatus in shell eggs.
Aspergillus fumigatus is a ubiquitous, saprophytic, opportunist fungus, considered the most common and pathogenic etiological agent that promotes most breathing diseases in birds and in immunocompromised persons. This pathogen belongs to Fumigati complex, and develops easily in the respiratory tract of birds and humans in nests. Bedding and soil exposure/inhalation conidia of this fungus can cause aspergillosis, responsible for leading causes of morbidity and mortality especially in birds. Thus, this fungus can cause substantial economic losses in this sector. A detailed knowledge of the etiological agent is essential for prevention of infections caused by this fungus, in order of accomplish one effective therapy, and minimizing losses in poultry production, assuring public health. The aim of this work, it's to gathering available knowledge about Aspergillus fumigatus, in order to acquiredata knowledge of this agent in the poultry breeding sector in Portugal, as well strategies for their prevention. An epidemiological study on the prevalence of the genus Aspergillus in a sample of 405 eggs for consumption was performed. The prevalence of the genus Aspergillus in culture was 28.9% (95% CI: 24.5% -33.3%). The prevalence of the species Aspergillus fumigatus culture was 7.0% (95% CI: 3.7% -10.3%). The results suggest a high prevalence of the genus Aspergillus and Aspergillus fumigatus in shell eggs.
Descrição
Dissertação de Mestrado Integrado em Medicina Veterinária
Palavras-chave
Medicina veterinária , Microbiologia , Fungos , Aspergillus fumigatus , Aspergilose , Prevalência , Produção de ovos